Stipe Bralić: Budućnost kluba je vrlo neizvjesna

0
291

Uoči početka drugog dijela sezone u Premijer ženskoj ligi, s trenerom ŽKK Šibenik Stipom Bralićem popričali smo o prvom dijelu sezone, kupu Ružice Meglaj Rimac i teškoj financijskoj situaciji u klubu.

Evo Stipe, za početak ćemo se osvrnuti na prvi dio sezone za kojeg možemo reći da je bio dobar. Šibenske su košarkašice ostvarile pet pobjeda i šest poraza, i praktički već u prvom dijelu riješile pitanje oko opstanka. Jesi li zadovoljan prvim dijelom sezone?

  • U sezonu smo ušli s jednim jedinim ciljem, da ostanemo u ligi. Bili bi zadovoljni s jednom ili dvije pobjede. Ostvarili smo čak pet, zašto kažem samo s jednom ili dvije, jer smo igrali samo s dvije seniorke; Amerikankom Johnson koja je nosila puno toga i Danu Šarić koja je također seniorka i to je igrala poluprofesionalno. Bez nje s obzirom na njeno iskustvo teško možemo igrati i puno nam znači za ovu mladu ekipu. Ostatak ekipe su Ukrajinka Cherkaska koja je također mlada cura od 19 godina, dok su ostale igračice praktički dječji vrtić. Imali smo tri utakmice protiv direktnih nekih rivala po nekim predviđanjima za ostanak u gostima i uspjeli smo upisati sve tri pobjede. Rijeku smo dobili tricom s centra u posljednjoj sekundi, Splita nešto uvjerljivije jer smo imali dobru tricašku večer, dok smo kući protiv Pule i Broda iščupali već gotovo izgubljene utakmice.
  • Tako da smo sa pet pobjeda u prvom dijelu nadmašili sva očekivanja i imamo jednu dobru poziciju za drugi dio sezone, kažem uvjetno jer nam preostaje još dugih 11. kola. Sve su se ekipe osim nas izrazito pojačale. Jednostavno, zbog izrazito loše financijske situacije dobro da držimo na okupu i ovo što imamo. Kapetanica Dana Šarić je otišla u posjet bratu na dva mjeseca u Ameriku, tako da praktički neće igrati nekoliko utakmica, a i kad se vrati pitanje je koliko će joj trebati vremena da se vrati u kakvu takvu sportsku formu. U drugom dijelu praktički ćemo igrati s jednom seniorkom protiv ekipa koje imaju sedam do osam seniorki. Bit će nam izrazito teško igrati utakmice u drugom dijelu sezone.

Uz dobre nastupe u prvenstvu, osiguran je plasman na final eight kupa, gdje ćemo igrati protiv riječkog FSV. Koliko po tebi tvoje cure mogu daleko u kupu i razmišlja li se o završnici kupa na Baldekinu?

U kupu smo pobijedili ekipu Zadar Plus s dvadeset poena razlike i za ulazak na final four igramo protiv riječkog FSV-a. Njih smo pobijedili u prvenstvu tri koša razlike, no međutim puno su se promijenile snage za drugi dio prvenstva. Riječki je sastav u svoje redove doveo dvije izrazito jake igračice strankinje i puno su jače u odnosu na prvi dio prvenstva. Dovele su igračicu koja je bila najbolja igračica južno-američkog prvenstva, jednostavno potpuni smo autsajderi u tom dvoboju. Nama kup ionako nije bio nešto pretjerano bitan. Nama je bio cilj da se u ovakvoj nestašici i siromaštvu uspijemo spasiti od ispadanja u ligi. U zimskoj pauzi nismo uspjeli dovesti nijednu igračicu, nešto smo pregovarali s jednom crnogorskom košarkašicom, no to je palo u vodu. Pokušali smo posljednja dva tri dana angažirati barem jednu igračicu, ali nismo uspjeli.

Tijekom zimske pauze nije bilo prinova u ekipi, nije bilo ni odlazaka. Hoće li tako ostati do kraja prijelaznog roka?

  • Što se tiče dvoboja protiv KAZL, oni su izraziti favoriti za final four. Osvojili su sada
    Alpe Adria kup, imaju izrazito jaku Amerikanku ispod koša. Doveli su jako dobru tursku igračicu iz Bešiktaša. Imaju fond igrača kvalitetan, nama bi se dosta toga trebalo poklopiti da bi uopće bili konkurentni u toj utakmici.

Koji će biti ciljevi u drugom dijelu sezone. Kao što smo rekli, glavni cilj praktički je osiguran. Hoće li igračice koje su slabije igrale u prvom dijelu, više dobivati priliku?

  • Mi imamo daleko najmlađu ekipu u ligi. Nama cure 2005. i 2006. godište igraju prvu ligu, da je situacija normalna, one bi igrale svoje kadetske utakmice i ne bi participirale u prvoj ligi. No zbog besparice, nerealno igraju prvu ligu mlađe igračice, što nije slučaj u drugim klubovima koje imaju po jednu ili dvije. Nama od 11 igračica koje su participirale u prvom dijelu, čak njih šest je godište 05. i 06. Mi smo svjesni da zbog velikog odlaska igračica na fakultete, a čak ih je 13 otišlo u posljednje tri godine, moramo igrati s djevojkama iz drugog i trećeg srednje. Tko imalo razumije sport, zna kako seniorka izađe od 25. godina na kraj s curama od 15. i 16. godina. Tako da je veliki dio njih imao dobru minutažu u prvom dijelu.

Početkom ove godine pokrenuta je ženska verzija Alpe Adria kupa, može li Šibenik u dogledno vrijeme razmišljati o takvom nekakvom natjecanju, što bi sigurno dale još veće iskustvo mlađim igračicama?

  • Što se tiče Alpe Adria kupa, Šibenik ne može igrati nijedno međunarodno europsko natjecanje. Da imamo bolju financijsku situaciju, imali bi barem tri četiri seniorke u rosteru. Dvije tri ekipe koje su bile u donjem dijelu tablice, da bi se spasile od ispadanja, doveli su u svoje redove čak nekoliko izrazito dobrih igračica. Vrlo je neizvjesna budućnost kluba, nama je veliki uspjeh kada uspijemo izvući i odigrati ligu do kraja, a kada ostanemo u ligi to je veliki uspjeh. To ljudi ne prate i ne znaju sa strane. Ja znam koliko mi je teško na treningu bez pomoćnog trenera, fizioterapeuta, doktora s praktički djecom iz srednje škole igrati tako već nekoliko sezone. Ova je sezona posebno
    teška, veliki je plus Amerikanka Johnson koja vuče tu djecu i gine. Nešto malo su iskusnije od domaćih cura su Dobrić i Baban koje su došle iz Zadra i Splita. Ovo im je prvi put da imaju bitniju ulogu u ovakvoj ekipi i dobro se bore i igraju. Svaka pobjeda i ostanak u ligi je čudo za ovu ekipu. Nakon dvije godine sve će ove igračice ponovno otići. Neka završe srednju školu i ponovno će dolaziti neke mlađe. S ovim financijskim sredstvima za igrati prvu ligu, treba imati puno više novca nego što ga mi imamo ili bolje reći nemamo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime