30 godina od legendarnog srebra u Barceloni

0
392

U organizaciji Zajednice sportova grada Šibenika i HOO, danas je u Šibeniku obilježava 30 godina od olimpijskog srebra u Barceloni. Tom prilikom na spomenik Draženu Petroviću bit će postavljena kapetanska traka. Prije točno 30 godina Hrvatske je u polufinalu pobijedila ZND 75:74, dok su u finalu poraženi od reprezentacije SAD-a 117:85. Svečanosti su prisustvovali predstavnici HOO, predstavnici GKK Šibenka i članovi srebrne generacije 1992. godine.

Andrija Bašić: To je bila prva hrvatska momčadska medalja na OI koliko ja mislim. Ostavila je veliki trag, jer znamo što se tada dogodilo. To bi nam trebala biti svima jedna vodilja  na tu jednu lijepu obljetnicu, pogotovo što više Dražen nije među nama. Ja sam odrastao u Šibeniku s pričama o njemu i stvarno nam je čast bio dio jednog ovakvog događaja.

Miro Jurić: Sjećam se jako dobro te utakmice kao i svih ostalih. Ponos u tom trenutku veliki, svi znamo način na koji smo došli do te medalje, svih igrača i medalja. To je nešto što ti ostane uspomena za sva vremena. Jedan od najdražih trenutaka bile su one dvije trice Dražena, onda Franino zakucavanje. To su trenutci koja ostane urezani duboko u memoriji kojih se uvijek sjetiš.

Biserka Petrović: Ovdje mi je najteže, ali svako ljeto sam tu. Kad vidim ovaj spomenik i koliko djece uz njega rastu onda sam presretna i tužna. Oni njega oblače, stavljaju mu masku , šešir na glavu. To je čudesno i s tim sam ponosna. S druge strane, tih 30 godina je tako brzo prošlo, sjećanja su kao da je jučer bilo. Nikada neću zaboraviti kad je Dražen rekao nisu oni vanzemaljci, njih možemo dobiti. To je rečenica koja je ostala zauvijek i kada je otvoren spomenik 1995. onda je gospodin iz Amerike rekao Dražen i košarka su građani svijeta.

Siniša Krajač: Danas smo se okupili ovdje kako bi obilježili naš legendarni ulazak u finale u Barceloni, da otmemo zaboravu taj naš najuspješniji događaj. Želimo pokazati da grad Šibenik je grad sporta. Bitna su ova djeca koja u svim tim sportašima vidu svoje uzore, da nastoje biti kao oni. Osim košarkaša, tu su vaterpolisti što vam dokazuje da je ovaj grad sportski i da su ovdje ponikli brojni sportaši koji su proslavili ovu zemlju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime