Godišnjica smrti Renata Vrbičića

0
500
renato vrbičić
Danas je četvrta godišnjica otkako s nama više nije, legendarni hrvatski vaterpolist i osvajač olimpijskog srebra Renato Vrbičić. U njegovom Vaterpolo klubu Solarisu ovim su riječima obilježili godišnjicu:
Danas je godišnjica odlaska našeg Sunčanog, legendarnog hrvatskog vaterpolista i srebrnog olimpijca iz Atlante 1996. – Renata Vrbičića.
Vrbičić, od milja zvan Vrba, rođen je u Šibeniku 21. studenoga 1970. godine. Igračku karijeru započeo je u Solarisu, gdje je 1987. godine počeo igrati za prvu momčad.
Od tada pa do 1990. bio je ključni igrač Sunčanih. Od 1991. do 1993. godine Vrba je igrao za splitski Jadran, s kojim je 1992. i 1993. godine osvojio titulu europskog prvaka. Potom se ponovno vraća u rodni grad, u redove matičnog Solarisa, za koji je igrao od 1993. do 1995. godine.
Kratko vrijeme 1995. igrač je zagrebačke Mladosti. Iste godine se ponovno vratio u Solaris, čiji je igrač do 1997., kada ponovno odlazi u Mladost sve do 2000. godine. U tom trogodišnjem razdoblju sa Žapcima sa Save osvojio je Kup pobjednika kupova 1999. godine, titule prvaka Hrvatske 1997. i 1999., kao i Hrvatski kup 1998. i 1999. U sezoni 2000./01. ponovno je igrao za splitski Jadran, a zatim je u narednoj sezoni 2001./02. za Mladost, s kojom je u toj sezoni osvojio Kup LEN-a i titulu prvaka Hrvatske.
Narednu sezonu 2002./03. provodi u susjednoj Italiji kao vaterpolist Catanije, a potom 2003./04. igra za momčad Civitavecchiju, da bi karijeru završio gdje je i počeo, u svom Šibeniku 2005. godine. Kao član hrvatske vaterpolske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine osvojio je srebrnu medalju.
Vrbičić je jedan od najvećih vaterpolskih centara koje je Hrvatska imala u posljednja dva desetljeća 20. stoljeća. Kada se uzme u obzir tko je sve u navedeno doba u hrvatskom vaterpolu bio „usidren“ na dva metra, onda ova napomena itekako ima svoju težinu.
Renato Vrbičić bio je igrač gotovo nadljudske, nestvarne snage, jedan od stožernih igrača u osvajanju olimpijskog srebra u Atlanti. Tada je Vrba bio prvi centar izabrane vrste, a nadolazeći Hinić drugi. Nesuđeni nogometaš, koji je zbog kralježnice završio na terapiji u plivanju, bio je noćna mora svim braničima svijeta.
U karijeri je imao tri velike klupske ljubavi kojima se uvijek vraćao – matični Šibenik, u kojem je započeo i završio karijeru, Mladost s kojom je osvojio najviše trofeja, te splitski Jadran, s kojim je dva puta bio na krovu Europe.
Renato Vrbičić je kao član srebrne hrvatske vaterpolske reprezentacije iz Atlante 1996. godine dobio Državnu nagradu za sport Franjo Bučar. Odlikovan je državnim odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara.
Po završetku igračke karijere ostao je u Šibeniku kao trener u sportu u kojem je, kako je sam govorio, „stekao veliki broj prijatelja, upoznao mnoge nove sredine i dobio puno punata po glavi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime