Jure Marelja: Želimo afirmirati mlade igrače i da rezultatski to bude što bolje

0
330

S trenerom Jurom Mareljom popričali smo o početku nove sezone, kadru i ambicijama VK Solaris:

Evo treneru, reprezentativno ljeto je konačno gotovo i okrećemo se klupskim obvezama. U kakvom raspoloženju dočekujete novu sezonu?

  • Nakon reprezentativnog ljeta koje je za A reprezentaciju bilo više nego plodno, u novu sezonu ulazimo kao i u svaku drugu. Mislim da treba striktno odvojiti ove situacije koje su se događale u reprezentacije od klupske sezone. Klupska sezona je jedan širi i sveobuhvatniji proces koji inzistira maksimalnu prisutnost. S maksimalnim oprezom i punom motivacijom krećemo u novu sezonu.

Ljeto je bilo jako prometno u Solarisu. Klub su napustili Bulat, Goreta, Koprčina, Kovalenko koji je završio karijeru te Pelicarić. Umjesto njih dovedeni su Burburan, Butić, Jakovčević i Rak. Mislite li da će biti dostojne zamjene za njih?

  • Što se tiče naših igrača koji su otišli iz kluba, oni su s nama prošli trogodišnji ili četverogodišnji ciklus rada u jednom sustavu koji smo mi ovdje postavili. Svakako će ih biti teško nadomjestiti budući da su bili naviknuti za sustav rada i treniranja. Teško ćemo kvalitativno nadomjestiti takve nekakve igrače budući da igrače koje smo doveli su puno mlađi i nemaju iskustva igranja na ovoj razini. Međutim, to ćemo pokušati nadomjestiti energetski i kvantitativno u smislu da će se ti igrači puno više mijenjati. Mi smo doveli četiri igrača i ostavili smo jedno mjesto za nekakvog mlađeg igrača iz naše škole koji će se nametnuti, tu imamo nekoliko kandidata.

Što nam možete reći o njima? Da li s njima završena rubrika dolazaka za novu sezonu?

  • Burburan je imao manje više ne lošu sezonu u Primorju, međutim ove sezone od njega očekujemo nekakav iskorak. Butić se vratio iz Nice, gdje je bio van radara i mislim da nam je on donio jednu širinu na desnoj strani. Jakovčević kao lijevak će nam donijeti više u našoj koncepciji igre, koju nismo imali od Stahora koji je bio zadnji ozbiljan lijevak. Što se Raka tiče, prerano sam s njim bio da bi vidio sve njegove kvalitete. Mislim da nam on može pokriti više pozicija u ovom trenutku. S njima je završena rubrika dolazaka, jer nam budžet ne dopušta s obzirom da se nalazimo tu gdje se nalazimo.

Koje su ambicije kluba u novoj sezoni? Koliko Sunčani mogu s pomlađenim kadrom u novoj sezoni s obzirom da će te igrati na više frontova?

  • Što se tiče ambicija, želimo odigrati što bolje i što više afirmirati ove mladiće koji su se ovdje pojavili. Njihovu igru želimo podignuti na jednu višu razinu, da se Burburan, Butić, Jakovčević i Rak afirmiraju u ligi. Tako da želimo afirmirati što više igrača i da to rezultatski bude što bolje. Nekakav tablični cilj nemamo, jer ima mnogo klubova koji aspiriraju na te pozicije i koju su mnogo više kupovali i ulagali.
  • Igrat ćemo na četiri fronta. Igrat ćemo Jadransku ligu, Hrvatsko prvenstvo, LEN kup i kup Hrvatske. To je stvarno jedan font utakmica, pogotovo ova prva dva mjeseca koji je nevjerojatan. Otegnuta okolnost je ta da se mi tek danas sastajemo kompletni, jer su dva igrača bila u reprezentaciji u Podgorici i što ćemo mi praktički malo vremena provesti skupa. U taktičkom smislu nećemo imati puno prostora za rad. Međutim, kroz utakmice koje imamo polako ćemo se slagati. Ovo nam je otegnuta okolnost svakako. Mene također tu nije bilo cijelo ljeto, bili su s pomoćnicima Seferovićem i Sabioniem, a u teretani nam je puno pomogla Dijana Urukalo. Zahvalan sam im na svemu što su napravili dok sam bio s reprezentacijom.

U petak otvarate novu sezonu u Prvenstvu Hrvatske. Prvi gost u Crnici je ekipa VK POŠK kojeg s klupe vodi vaš učitelj Joško Kreković koji je bivši trener Solarisa? Tko je favorit po Vama i može li učenik nadmudriti učitelja?

  • Što se tiče utakmice s POŠK-om, teško će nam biti igrati. Ne znamo u kakvom stanju su oni, to nam je nepoznanica jer još nemamo ni sastav. Znam da su se pojačali s nekoliko kvalitetnih igrača. Vratio im se bek Kurir, vratar Podrug koji ima reprezentativnu kvalitetu, uz njih imaju nekoliko kvalitetnih igrača. Uz njih imaju mladića koji nisu popunili momčad Jadrana. Sigurno se radi o jednoj nezgodnoj ekipi s Krekovićem na čelu. Međutim, mi igramo kući, a kad Solaris igra kući on uvijek teži pobijedi. Napravit ćemo sve da dođemo do pobjede, moguća su iznenađenja s obzirom na sve okolnosti koje sam ranije nabrajao. Ne bojim se nikoga i u svaku utakmicu ćemo ići na pobjedu.

Sigurno da će šesti igrač u novoj sezoni biti i navijači. Kako privući navijače da dođu podržati ovu mladu ekipu da dolaze redovito, a ne samo kada se igra neka važna utakmica?

  • Navijači su nam bili svo ovo vrijeme i kad bi igrali u Zagrebu i doma stvarno super, pogotovo ove zadnje utakmice koje smo ovdje odigravali. Šteta bi bila kada bi se ovaj vaterpolski uspon koji se dogodio u Spaladium areni u Splitu neiskoristio da malo više ljudi dođe na vaterpolo. Očekujem dobre utakmice ovu sezonu koje bi mogle privući, uz našu dobru igru, uzročno posljedično i s našim rezultatima.

Imate li Vi nama što poručiti za kraj?

  • Za kraj bi poručio da je ovo stvarno jedan divan i zdrav sport i da se u njemu razvijaju tijelo, um i karakter. Bilo bi divno kada bi se što više djece upisalo u vaterpolo klub Solaris ove godine. Apeliram na to, da se roditelji upoznaju s radom škole, s trenerima i da nam daju povjerenje. Mi ovdje proizvodimo dobre proizvode.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime