Godišnjica smrti Žane Lelas

0
269

Godinu dana prošlo je od odlaska Žane Lelas. Proslavljena bivša košarkašica preminula je na današnji dan prošle godine. Bila je jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena. Rođena je u Splitu 28. svibnja 1970. godine. Karijeru je započela 1983. u tadašnjoj splitskoj Jugoplastici. Zbog velikog talenta već sa 16. godina zaigrala je za prvu ekipu žutih. 1988. godine s Jugoslavijom je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu.

1988. godine prelazi u redove šibenskog Elemesa. Tri godine kasnije osvojila je titulu prvaka bivše države, godinu dana ranije i kup Jugoslavije. 1991. godine je s Jugoslavijom je osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu.

Poslije Elemesa, bila je članica sarajevskog Cenexa, španjolskog Cepsia, Centar banke iz Zagreba. Sa zagrebačkim klubom je dva puta osvojila duplu krunu. U dresu Croatije 1995. godine bila je treći strijelac kupa Liliane Ronchetti s 20,9 koševa u prosjeku. U slovenskim Ježicama bila je od 1996. do 1998., tamo je osvojila kup i prvenstvo. Igrala je još za Strasbourg, talijansku Messinu, šibenski Jolly, Zaragozu i Burgos te Croatiu. 2008. godine oprostila se profesionalne košarke. U dresu Hrvatske igrala je od 1991. do 2000. godine.

Nakon igračke karijere, posvetila se trenerskom poslu. 2016. godine ona i njen suprug Vjekoslav Lokica osnovali su košarkašku akademiju Žana Lelas. KAŽL jedan je od klubova koji se danas natječu u Premijer ženskoj ligi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime